torstai 28. tammikuuta 2016

Kirjoneule ja kokeiluja

Kirjoneule on vielä vähän jännittävää tehtävää minulle. En vielä ole aivan sinut sen kanssa, mutta koska neulejonossa on monta upeaa kirjoneulemallia päätin ryhdistäytyä ja ottaan kirjoneuleen haltuun.

Uskotteko että tähän päivään asti ole päässyt tietämättä siitä miten päin langat otetaan vaikuttaa selvästi silmukan erottuvuuteen. Kaikkea sitä oppii. Selittää tosin osin sen miksi se kirjoneule ei ole oikein tuntunut onnistuvan. Toinen syy saattaa olla löysähkössä neulontatavassani, jolloin pinnasta on vaikea saada tasaista ja kaunista.

Itselleni helpoimmaksi tavaksi totesin kuviolangan (dominoiva, pinnasta erottuvampi) pitämisen etusormella vasemmalla (lähempänä) ja pohjavärilangan etu- ja keskisormella oikealla puolella. Tästä molemmat saa suoraa helposti napattua haluamansa langan. Toki tapoja on monia. Esimerkiksi Outolintu linnassa blogista löytyy oivat kuvalliset ohjeet erilaiseen lankojenpitelytapaan ja lankojen sitomiseen.


Tärkeitä pointteja kirjoneuleessa (jotka allekirjoittaneelta aina välillä unohtuvat)
  • Juuri neulottujen silmukoiden suppuun työntäminen oikealle puikolle. Tasoittele neule aika ajoin, niin  langanjuoksut eivät kirraa vastaan valmiissa työssä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kun väriä vaihdetaan pitkän juoksun kohdalla ja puikkojenvaihtokohdassa huomaan myös saman efektin.
  • Pitkät langanjuoksut ovat hankalia. Alkuun kannattaa valita malli jossa ei tarvitse sitoa lankaa eli langanjuoksut eivät ole 4-5 silmukkaa pidempiä.
  •  Pidä langat sormella aina samassa järjestyksessä, ellet halua korostaa esim. jos pohja ja kontrastiväri vaihtavat paikkaa kuviossa.
  •  Kirjoneule on helpointa pyörönä oikein neulottuna. Silmukointia blogista löytyy vinkkejä siihen miten selättää myös nurja
  • Harjoittelu tekee mestarin. Ensimmäinen sukka oli hatara, toisessa jalkaterä alkoi jo sujua.
  • Valmiin neuleen blokkaus, tämä tekee ihmeitä ruttukasalle. Hippusia blogista löytyy ohje sukkablokkeihin. Omani väsäsin muovisen kansion kansista.

Nämä sukat ovat perinteistä mallia, ei pitkiä langanjuoksuja ja kantapäässä pääsee ihmettelemään sitä nurjan neulomista sopivan pienessä määrin. Ohje oli mielestäni hieman hämärä ja seurailin sitä kantapäähän asti, sitten alkoi soveltaminen. Ihan kivat näistä tuli, mutta joutavat lahjakoriin. Väriyhdistelmä on ehkä hieman liian pastellinen minun makuuni.


Malli: Norwegian socks (Folk Socks-Nancy Bush)
Lanka: Roosanauha sukkalanka
Puikot:2,5
Miltä nyt tuntuu?Edistystä kirjoneuleissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...