tiistai 1. syyskuuta 2015

Valmiit liinat

Viikonloppuna se sitten iski.Nimittäin keskeneräisten töiden päättäminen. Sain korjattua miehen vaatteet, revenneet lakanan saumat ja useamman muun keskeneräisen käsityön. Tähän kuului myös alku vuodesta tehty käsipyyheloimen päättely. Ja voi näistä tuli niin ihania!!!


Kymmenmetrinen loimi muuttui siis yhteensä yhdeksäksi käsipyyhkeeksi ja yhdeksi 1,45m pitkäksi kaitaliinaksi. Ohje ja sen suosittama loimilanka olivat Lankavasta. Kaikki kuteena käytetyt pellavat löytyivät joko äitini, tätini tai mummoni vanhoista varastoista.


Valmis kangas oli siis levännyt koko kesän rullalla huoneen nurkassa. Aluksi siksakkasin reunat ja leikkasin liinat erilleen. Jännittävä ja hieman haikeakin hetki. Tämän jälkeen kastelin liinat lämpimällä vedellä ja hieman käsinpesin niitä. Päivä oli tuulinen ja aurinkoinen joten narulla kuivuminen ei kestänyt pitkään.


Höyrysilittelyn jälkeen mittailin hieman liinoja. Kastelu oli kutistanut liinojen leveydestä kokonaiset kaksi senttiä ja pituudesta oli poistunut yli neljä senttiä! Aika huikeaa. Ertityisesti sen huomasi harmaan liinan kohdalla, joka oli yhdellä kuteella kudottuna erityisen harvaa ennen kastelua. 


Reunoihin päärmeet ja ripustuslenkki "oikeaoppisesti" keskelle pitkääsivua ja vielä kuivamankelointi (ohjeen mukaan lisää pellavan kiiltoa) ja homma on paketissa. Sitten vain huokailua ja silittelyä, on nämä niin.... Parhaiten onnistui mielestäni (ja monen muunkin mielestä) keltainen, myös harmaa sai ääniä, ja onhan valkoinen aina klassisen tyylikäs.


Jotta kaikki ei aina menisi ihan putkeen, järjesti pinkki kude minulle yllätyksen päästämällä väriä ja ihan reippaasti vielä. Valkoisen ja pinkin piti siis näyttää tältä. Mutta nyt se on aivan liian äklö vaaleanpunainen ja pinkki. Ei näin. Täytyy nyt makustella mitä tuon kanssa tekee, aprikoin jo koko liinan värjäämistä tummemmaksi, toinen vaihtoehto lahjoittaa ne pois. Pidetään tuumaustauko.


Mieletön työ näiden vääntämisessä on. Käsityömessuilla olen joskus katsellut tälläisiä liinoja, mutta ne ovat jääneet ostamatta korkea hinnan vuoksi. Tämän projektin jälkeen olen ihmetellyt miten voivat myydä liinoja niin halvalla. Toivottavasti kaiken kovan työn jälkeen saan itsestäni irti laittaa nämä käyttöön, eihän näissä kai muuten mitään virkaa ole. Liikenisikö näistä lahjaksikin muutama? Täytyy laittaaa ukaasi mukaan että niiden on sitten oltava naulassa seuraavalla vierailulla.

Lanka: Bockens puuvillapellava ja vanhat pellavat
Miltä nyt tuntuu? Uskomattomalta!!!

6 kommenttia:

 1. Onpa kauniita! Ehkä päivänä jonain saan itsekin opeteltua kangaspuilla kutomisen taidon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reippaasti vain kudontakurssille, ei tämä sen ihmeempää ole kun joku on kertaalleen perusteet näyttänyt.

   Poista
 2. Kauniita😊! Aloin mietiskelemään, että olisi varmaan korkea aika minunkin tehdä omille käsipyyhkeille sama homma.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...