tiistai 22. syyskuuta 2015

Meritähti

Edellisen viimeistelyvimman aikana sain vihdoin kaarrokkeen ommeltua paikoilleen tähänkin neuleeseen. Varsinainen neulonta tapahtui jo kevään korvilla. Katselin muutaman jakson Outlanderia tätä neuloessani, mutta minua sarja ei jaksanut kiinnostaa. Silti aina kun neuletta katson tulee sarjan tapahtumat mieleen! Idea on selkeästi kopioitu Norah Gaughanin boleromallista. Mallin ilmestymisen aikaan itsekin koetin tuota boleromallia, mutta ohje oli (myös muiden kuin minunkin mielestäni) hieman hämmentävä. Purinkin aikaansaannokseni jo ajat sitten. Ehkä hyvä, boleromallisia vaatteita on allekirjoittaneen hankala käyttää.


Tämä malli on siis Viron suurimmasta käsitylehdestä, jossa on ainakin aiemmin ollut huomattavasti mielenkiintoisempia käsityöohjeita kuin kotimaisessa kilpailijassaa. Ohjeessa oli lankana Novitan mambo, mutta tämä on toteutettu Seiskaveikasta (isoveli). Otin silmukkamäärät kokoa isommasta kuin normaalisti ja hyvin toimii. Ohje siis, langassa on sanomista. Ensimmäinen virhe oli ottaa musta lanka, siinä ei näy kauniit palmikkokuviot vaan sensijaan kaikki pölypallerot, hiukset ja muut roskat. Lisäksi lanka oli purettu kerälle toisesta työstä ilman vyyhditystä ja kastelua. Neulejälki on kohtalaisen epätasaista ja tuskallista neuloa tuota kiharaa. Kastelu hieman helpotti lopputulosta.


Neuleessa on mielenkiintoinen rakenne, palmikot kasataan viisikulmioista, jotka neulotaan ulkokehältään sisäänpäin kavennellen (ymmärtääkö kukaan tätä??), eli aloituksia ja langanpäitä on ihan kiva määrä. Alkuperäisessä ohjeessa silmukoita poimitaan viereisestä viisikulmiosta ja luodaan lisää tarvittava määrä, hihat ja alaosa neulotaan pyörönä. Bolerokoeilun myötä viisastuneena (?) päätin luoda silmukat magic-loop tekniikalla, jolloin vältyn poimimiselta ja saumoista ei tule niin paksuja. Toimi mielestäni kohtalaisen hyvin ja antaa neuleeseen enemmän joustavuutta. Toinen muokkaukseni oli palmikoiden jatkuminen sivuille, eli tänne tein vielä yhden vajaan kuusikulmion.


Malli: Neulepusero meritähtikuviolla (Viron suurin käsityölehti Talvi 2010)
Lanka: Novita 7 veljestä isoveli
Puikot:5
Miltä nyt tuntuu? Toivottavasti talvella on pakkastaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...