maanantai 11. tammikuuta 2016

Himmeli hetkeksi

Palataanpa vielä niihin kesällä kerättyihin olkiin. Alkajaisiksi kasasin kaksi tähteä, joista toinen pääsi kuuseen latvatähdeksi, sekä yksinkertaisen neljäkerroksisen himmelin. Himmeli pakattiin osaksi naapurin joululahjaa, sillä olivathan oljet kotoisin sieltä.

Aloitin kokoamisen kuitenkin tähdistä, sillä ne olivat riittävän yksinkertaisen näköisiä ja niitä oli helpompi pyöritellä pöydällä. Lankana käytin perus ompelulankaa ja pisintä ohutta neulaa jonka löysin. Kokeilin myös "oikeaa" himmelineulaa mutta se oli aivan liian kevyt ja ohut minun makuuni. Himmelin kokosin niin että se roikkui sopivalla korkeudella ilmassa "kudonta" tekniikalla.
Himmelin hidasta liikehdintää on suorastaan maagista seurata. Hiljalleen se pyörii niin, että kaikki oljet näkyvät mielettömän mahtavana ristikkona ja sitten matka jatkuu yksinkertaisimpaan muotoon. Kuvat eivät tee tälle ollenkaan oikeutta, olisi varmaankin pitänyt ottaa pieni viedo tähän väliin
Ohjenuorana on toiminut Olkityöt (Päivi Väisänen, Tammi), kirja kattaa mukavasti kaiken himmelien historiasta, olkien keruuseen ja käsittelyyn sekä useita ohjeita erilaisiin olkitöihin. Kirja on kerrasaan ihanaa luettavaa, kauniita kuvia ja riittävän lyhyitä tekstipätkiä. Tiesittekö muuten että himmelit ovat olleet kertakäyttöisiä koriste-esineitä, joka vuosi on tehty uusi himmeli ja vanha sitten poltettu varmaankin Nuutinpäivänä.Oljet olin pätkinyt jo aiemmin, sillä niitä tulee liottaa puolisen tuntia vedessä ennen leikkaamista halkeamisen välttämiseksi. Ja HOX!! Lämpimässä vedessä! Valutin ensin vettä suoraa hanasta ja puolen tunnin kuluttua ihmettelin kun oljet eivät ole pehmenneet yhtään; vesi oli aivan liian kylmää. Seuraavaan satsiin lämmitinkin veden ihan vedenkeittimellä. Maalarinteippi oli mukana pitämässä oljet järjestyksessä säilytyksen ajan. Mikäli leikkailet olkia ennakkoon kannattaa mukaan laittaa muutama ylimääräinen, sillä joku aina halkeaa tai muutoin tuhraantuu touhussa.Vaikka kirjassa on valtavasti kuvia, joutui ainakin oma avaruudellinen hahmotuskykyni hieman hommiin, jotta kaikki oljet saatiin paikalleen. Kaikki ei tainnut kuitenkaan sitten mennä aivan kirjan ohjeiden mukaan, mutta lopputulos ratkaisee!

Himmelin kasailu on mukavaa rauhallista hommaa, tarkkana saa olla olkien kanssa ja halkeiluun ei tule hermostua. Vastoin kaikkia ohjeita pikaliimakin on minusta ihan ok kun ylin olki on haljennut juuri ennen himmelin valmistumista.

Seuraava haaste onkin sitten tuo kansikuvan kahdeksan tasoinen himmeli. Olkiakin siihen menee ihan reippaasti, 360 jos tarkkoja ollaan. Lisäksi se on tehty speltistä, joten katsotaan mitä ensikesänä kasvaa kukkapenkissä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...