keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Fleece gate ja sen seurauksetMinä törmäsin talvella mikromuovi keskusteluihin. Ja koin pientä ahdistusta maailmantuhosta. Aihe ei ole aivan tuore, mutta minä törmäsin siihen vasta nyt. Pääpointti on se, että keinokuituisista vaatteista ja erityisesti fleecestä irtoaa pesun yhteydessä paljon pienenpieniä muovihiukkasia. Niin fleecehän on muovia!  Nämä hiukkaset sitten kulkevat vedenmukana luontoon, sillä ainakaan vielä vedenpuhistusprosessilla ei ole mahdollisuutta estää näiden hiukkasten pääsyä eteenpäin. Asiasta voit lukaista lisää vaikka täältä.


Sitten siihen ahdistuksen aiheeseen. Minulla on ollut vuosikausia aivan mahtavat fleece-olohousut, jotka tein ehkä joskus ylä-asteella. Niitä on käytetty ja pesty, varmaankin niin paljon, että enää niistä ei hiukkasia lähtisikään. Laitoin ne nyt kuitekin pois ja isännän kanssa sovimme, että enää ei fleeceä osteta, vaan pyritään löytämään korvaava mieluiten luonnonkuituinen tuote. Täysin tietysti keinokuitujenkaan käyttöä ei pysty lopettamaan, mutta mikäli on mahdollisuus valitaan vaihtoehto.
 

Tämä aiheuttikin ongelman; mistä uudet lököily housut? Kaivelin kangasvarastoani ja löysin Vanjasean puuvillaneuloksen. Neulos oli puoleensavetänyt minua viimevuoden käsityömessuilla niin, että ostin palan matkaan vaikken aivan tiennyt mitä sillä teen. Puuvillalla on tietysti omat ekologiset ongelmansa, mutta tämän kankaan kohdalla on yritetty ottaa huomioon myös näitä pointteja luomu ja GOTS-sertifikaatilla. Kaiken hyvän lisäksi kangas on valmistettu kotimaassa. Tämä kangas sai nyt muuttua olohousuiksi.


Kaava on MODA 10/2014-lehdestä. Ja oikein passeli olohousuihin. Malli on samalla sekä kapea että väljä niin käsittämättömältä kuin se kuulostaa. Taskut ovat oikeastaan vain näön vuoksi niin avara suu niissä on. Vyötäröresori on super korkea ja sen voi kääntääkkin kaksinkerroin tai lökötellä kunnolla yksinkertaisen resorin kanssa. Alkuperäinen malli oli tehty villaneuloksesta. Puuvillaversio onkin sopivan viileä näin kevääksi/kesäksi mutta ajattelin kyllä ommella sen merinovillaisenkin version talvea varten. Kunhan löydän kivan kuosin.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...