maanantai 10. lokakuuta 2016

Isagerin Swallow villatakki


Huom! Kirjoitus sisältää paljon rakentavaa kritiikkiä ohjeesta ja sen kirjoitustavasta. Malli itsessään on edelleen mitä ihanin.

Päätin oikein satsata tähän upeaan villatakkiin ja ostin Isagerin lankoja, joita ohjeessakin oli käytetty. Alkuun mietein tekeväni tämän jostain Dropsin vastaavista langoista. Mutta munakoiso väri houkutteli kovasti ja kun sellaista ei löytynyt muualta, tuli tästä nyt ei pihistellä neule.


Aloitin ohjeen mukaan ilman mallitilkun tekemistä... Myönnän tämä oli virhe minun osaltani, soitellen sotaan. Puolivälissä havaitsin että neule menee varmaan kaksi kertaa vyötäröni ympäri. Eikun purkuun. Otin pienemmät puikot ja pienemmän koon. En vieläkään päässyt kerrotiheydessä samoihin lukuihin kuin ohje, mutta lähemmäs ja silmukkamääräkin kohtasi paremmin ohjeen kanssa. Tikuttelin menemään kolmosen puikoilla. Kunnes havahduin siihen, että etuosa tulisi aloittaa mutta napinläpiä puuttuu yksi. No jätetään se viimeinen tekemättä, ei se ole vakavaa.


Hartiapaikkojen tekemiseen kätkeytyi vaikka mitä kommervenkkejä. Vaikka olin piirtänyt itselleni oikein kaavion kaikista lisäyksistä ja muista näpräilyistä, jouduin purkamaan ensimmäisen etuosan puolikkaan. Oikeasti, jos ohjeessa on ainakin neljä eri kappaletta jotka alkavat JA SAMAAN AIKAAN... Niin ehkä olisi aika pohtia ihan kaavion tekemistä, ovat oikeintoteutettuina huomattavasti helpompia seurata.  Neuleiden neljä vuodenaikaa kirjassa olisi muutama muukin ohje, joita haluaisin toteuttaa mutta... Esimerkiksi kaunis palmikkopusero jää kyllä tekemättä juurikin kaavion puuttumisen vuoksi. Ainakaan minä en pysty seuraamaan tekstistä palmikkoneuleen tekemistä.

No purkamiseen johti erehdys, että lisätyt silmukat piti tehdä pohjavärillä ei kontrastivärillä, kuten ensin yritin. Tähän minut harhautti kirjoitus edellisessä lauseessa kuinka pohjavärin silmukat vähenevät ja kuviovärin lisääntyvät. Ei sitten heti tullut mieleen että olisi pitänyt lisätä sillä mikä vähenee. No ei ollut iso uudelleentekeminen loppujen lopuksi.


Langankulutuskin oli vähän mitä sattuu. Juu en päässyt aivan samaan neuletiheyteen kuin ohje ja tämä vaikuttaa langankulutukseen mutta mutta. Minulla meni käytännössä pienimpään kokoon kaikki Twinni lanka ja kaikissa langankulutukseksi ilmoitetaan sama määrä. Miten mahtaisi käydä isomman koon tekijällä, jos saman lankamäärän pitäisi olla sama? Silkki-Mohairia jäi yli toista kerällistä ja Spinniä  myös ihan kunnolla 150g.


Kaikistä näistä päänvaivoista huolimatta neuleesta tuli kaunis. Värit toimivat juuri niinkuin ajattelin. Tämä on elokuinen ukkosmyrsky. Hihat ovat aika naftit, ehkä näistä olisi pitänyt tehdä kokoa isommat, mutta toisaalta malli näyttää suunnitellunkin istuvaksi. Arvoin uskaltaisinko aloittaa hihoja ylhäältä istutettuna, mutta pupu tuli pölsyyn ja tein tavanomaisesti. Olisin voinut tehdä hihat pyörönäkin, mutta halusin alasaumaan virkatun tehosteen tummansinisellä joten tein ne edestakaisin kuten ohjeessa sanottiinkin. Lopuksi virkkasin sauman yhteen, jolloin silmukat tekivät hihan alle kauniin tehosteen.


Neule on päällä ihana. Niin kevyt mutta lämmin. Väreistä pidän ihan kympillä ja pappamallikin on mieleen. Joten summa summarum kannattaa nähdä vaiva tämän kanssa!


Lanka: Isager tvinni, spinni, silk-mohair ja alpaca 1
Puikot: 35 kommenttia:

 1. Takista tuli todella upea. Värivalinnat toimivat myös loistavasti. Mutta huh, mitä pähkäilyä ohjeen kanssa. Veikkaan, että omalla kohdalla olisi mennyt hermo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, väreistä tykkään kyllä itsekkin tosi paljon.

   Poista
 2. Todella kaunis! Ja kiitos vinkeistä. Minulla on työn alla lemon ja haastava on sekin ohje. Odotin tosin pahempaa, kun kirjan myyjä kehotti tulemaan käymään KUN tulee epäselvyyksiä. Lankamebekit minuakin ihmetyttää. Teen pienintä kokoa ja ilmoitettu lankamäärä ei tule riittämään. Toinen hihaosuys menossa ja jäljellä on enää pieni nyssäkkä lankaa. Ja tosiaan hyvin pientä kokoa näyttää olevan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi tuota sinunkin työtäsi, toivottavasti löydät vielä samaa lankaa. Ja tsemppiä loppurutistukseen!

   Poista
 3. Kaunis takki, siinä on kivoja yksityiskohtia, esim. tuo virkattu raita! Ohjeiden lukeminen on joskus taitolaji, en minäkään alkaisi tekemään mitään, mistä puuttuu kaavio ja on vain kirjoitettu ohje.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...