tiistai 4. lokakuuta 2016

Räsyrahit


Mattoloimessa oli aikoinaan vähän tilaa. Kunnonpituista mattoa ei olisi saanut enää aikaiseksi, joten suunnittelin tekeväni pieniä matonpätkiä, jotka voisi myöhemmin jatkojalostaa esimerkiksi tyynyiksi. Idea räsyraheista lähti pari vuotta sitten käsityömessuilla nähdyistä raheista.

Värikkään räsyrahin "kankaat" on ihan sitä perinteistä räsyä, vanhojen vaatteiden ja tekstiilien jäänteitä, sekä muutamia pätkiä trikookudettakin. Yritin valita saatavilla olevista kaikista kirkkaimmat värit. Mustassa on poppanakudetta, trikookuteita ja niitä räsyjä, seassa on myös vhs-nauhaa vaikka sitä ei tulisikaan ilmeisesti käyttää enää askarteluun, sen sisältämien raskasmetallien vuoksi. No nämä tehtiin ennen tiedon saavuttamista ja elämähän on vaarallista.


Vaahtomuovin metsästämisessä olikin tekemistä. Sillä vastoin odotuksiani se on todella kallista! Joten jos törmäät vaahtomuovisiin raheihin second handina ota taleteen. Etsiskelin pitkään kirppareilta ja torista, mutta en löytänyt sitten millään. Edellisellä kesäreissulla löysin sitten viimein Lankavasta kohtuuhintaisia vaahtomuovikuutioita. Lankavan vaahtomuovit kuutiot antavat hieman periksi aikuisen painon alla, mutta menevät rahina ja lastenistuimina ihan hyvin.


Loimen leveys oli noin 120cm tietämillä ja riitti hyvin kolmelle sivulle, mikäli vaahtomuovista leikkaisi parin sentin soirot pois. Seuraavaksi pohdittiin miten vaahtomuovia parhaiten muokattaisiin. Rautakaupasta löytyi villanleikkuuseen tarkoitettu veitsi, joka olikin aika machete, mutta hoiti homman todella siististi.

Tämän jälkeen ommeltiinki kaksi suorakaiteen muotoista kappaletta käsin yhteen saumoista. Tässä oli kyllä sormet kovilla kisoksessa ´lankaa riittävän kireälle. Käytin äitini varastoista verhoiluun tarkoitettuja paksumpia lankoja ja neuloja.


Mikäli sinulla ei sattumoisin ole epämääräistä pätkää mattoloimea jäljellä, voi tälläiset rahit askarrella vanhoista  kudotuista matoistakin. Niitä on helppo pätkiä sopiviin mittoihin.Ohje pätkäisyyn vaikka täältä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...